Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Ο Στρατής Μυριβήλης αναφέρει την ύπαρξη Μακεδονικής εθνότητας το 1924.

Απόσπασμα από το βιβλίο του "Η Ζωή εν τάφω". Το έγραψε το 1924, και στο απόσπασμα αναφέρετε στους σλαβόφωνους κατοίκους της Μακεδονίας την περίοδο του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

" ... τη γλώσσα τους την καταλαβαίνουν περίφημα και οι Βούλγαροι κι οι Σέρβοι, αντιπαθούν τους πρώτους γιατί τους πήρανε τα παιδιά τους στο στρατό. Μισούν τούς δεύτερους που τους κακομεταχειρίζονται για Βουλγάρους. Και κοιτάνε με αρκετά συμπαθητική περιέργεια εμάς τους περαστικούς ρωμιούς επειδή είμαστε οι γνήσιοι πνευματικοί υπήκοοι τού Πατρίκ, δηλαδή του "Ορθόδοξου Πατριάρχη της Πόλης" ......."Ωστόσο δεν θέλουν να είναι μήτε "Μπουλγκάρ" (Βούλγαροι) μήτε "Σρρπ"(Σέρβοι) μήτε "Γκρρρτς" (Έλληνες). Μοναχά "Μακεντόν ορτοντόξ".

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εργολαβία έχεις αναλάβει;

Μιχάλης είπε...

Σχετικά με το ποστ έχεις να πεις κάτι?

Ανώνυμος είπε...

Οι Σλάβοι που κατοικούσαν στην Μακεδονία, ασφαλώς αυτοαποκαλούνταν Μακεδόνες, όπως Μακεδόνας λέει ότι είναι ο Θεσσαλονικιός και Κρητικός ο Ηρακλειώτης και ο Χανιώτης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι χωριστό έθνος οι Κρητικοί, ή οι Κερκυραίοι;

Ανώνυμος είπε...

Όλα αυτά που παραθέτεις κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος. Ότι η Μακεδονία αποτελεί γεωγραφική περιοχή στην οποία ζουν διάφοροι λαοί. Αυτό δεν το αρνείται κανένας.

Οι Σλάβοι της Μακεδονίας είναι Σλαβομακεδόνες. Αυτό δεν εξυπακούει την ύπαρξη "Μακεδονικού έθνους." Ούτε επίσης δείχνει πουθενά ότι αυτοί οι συγκεκριμένοι Σλάβοι (της ΦΥΡΟΜ) είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων, ή ακόμα ότι οι αρχαίοι μακεδόνες ήταν μη-Έλληνες. Μην τρελλαθούμε τελέιως δηλαδή.

Μιχάλης είπε...

@Αννα
Οι ελληνες χρησιμοποιουν το "Μακεδονας" η το "Κρητικος" ως γεωγραφικο προσδιορισμο. Αντιθετα οι σλαβοι της Μακεδονιας χρησιμοποιουσαν το "Μακεδονας" ως εθνικο προσδιορισμο, οπως φαινεται και απο το αποσπασμα του Μυριβηλη.

@Ανωνυμε 5:38

Ξεκαθαριζω οτι οι Σλαβομακεδονες δεν εχουν καμια σχεση με τους αρχαιους Μακεδονες. Ως εθνος ομως υπαρχουν εδω και τουλαχιστον 150χρονια, ασχετα αν στην ελλαδα δεν μας αρεσει να του λεμε Μακεδονες.

Ανώνυμος είπε...

10 Οκτώβριος 2008 9:37 πμ
Εκτός από στημένος, είσαι καί χοντρομαλάκας. Ακου έθνος 150 ετών...δηλαδή, πρίν από 160 χρόνια τι ήταν;;;
Βλάκα!!!

Akritas είπε...

Ποιοί είναι οι Μακεντών ορτοντόξ του Μυριβήλη ?
Είναι Έλληνες, χριστιανοί , Βούλγαροι, Σλαβομακεδόνες, Μακεντότσι ή κάτι άλλο ?

Η απάντηση δίδεται μέσω της κοινωνικής επιστήμης. Ναι υπήρχε μία Σλαβική εθνότητα που μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα είχε ακαθόριστη εθνική συνείδηση και ρευστή ταυτότητα που κατοικοί εδώ και μερικούς αιώνες σε μέρος της σύγχρονης γεωγραφικής Μακεδονίας.
Ακολουθώντας τη διάκριση του Anthony Smith μεταξύ εθνοτικής κατηγορίας και εθνοτικής κοινότητας, μπο­ρούμε να πούμε ότι οι Σλαβόφωνοι αποτελού­σαν μια εθνοτική κατηγορία. Πρόκειται για πληθυσμούς που μπορούν να θεωρούνται ως πολιτισμικές συνομαδώσεις, αλλά χωρίς σαφή αίσθηση αυτοσυνειδησίας και συλλογικότητα Λείπει ο μύθος της κοινής καταγωγής, οι κοινές ιστορικές μνήμες, η αίσθηση της αλληλεγγύης και η πρόσδεση σε μια σαφώς προσδιορισμένη πατρίδα. Τέτοιες ομάδες χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες μπορούν να απορροφη­θούν από άλλες, ισχυρότερες ομάδες. Κατά τον Smith, όσο εντονότερα είναι τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν, τόσο ευκολότερη είναι η διαδικασία διαμόρφωσης μιας εθνοτικής κοινότητας.

Η Μακεδονία είναι σήμερα όρος καθαρά γεωγραφικός καί όχι εθνολογικός. Έθνος μακεδονικό ιδιαίτερο ούτε υπήρξε ποτέ, αφότου οι αρχαίοι Μακεδό­νες, μαζί με τις άλλες ελληνικές φυλές, ενσωματώθηκαν μέσα στον μεγάλο Ελληνι­σμό των αλεξανδρινών, ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων, ούτε σήμερα είναι δυνατό να νοηθεί. Η θέληση τής Ιστορίας ήταν να βρεθεί σήμερα το έδα­φος τής μεγάλης αρχαίας Μακεδονίας μοιρασμένο σε τρεις λαούς, τούς Έλ­ληνες, Σλαβομακεδόνες και Βουλγάρους, και προσαρτημένο με σειρά διεθνών συνθηκών στα τρία αντίστοιχα βαλκανικά κράτη. Το φαινόμενο της ταυτότητας εξετάζεται τόσο με την ευρεία έννοια της διάκρισης μιας ομάδας ανθρώπων από άλλες με βάση ορισμένα κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά όσο και με τη στενότερη έννοια της «εθνοτικής» ή της «εθνικής» ταυτότητας, που έχουν σημείο αναφοράς τα σύγχρονα έθνη και κράτη.

Ανώνυμος είπε...


Sections
Contact
Ideologic leaders
Our principals
- In defense of the soberany, dignity and indepence of Europe and each of the nations which are part of it. One Europe of the Nations against the Europe of merchants, the political globalization and the separatism.

- In defense of our culture, our traditions and our christian identity against the cultural globalization, the uncontrolled inmigration and the entrance of Turkey and Israel into the EU.

- In defense of a economic system based on a real Social Justice against the capitalist globalization and the marxist models.

- In defense of a new world order against the yankee imperialism, where the world won’t be submitted to the USA dictation and their ocasional friends. A world where the developing countries will be really supported, in order to get that their citizens will no longer leave them to fall down into the new slavery coming from the illegal inmigration.

- In defense of life and traditional familiy against the crime of abortion, gay marriages and the adoptions by homosexual pairs.

Ανώνυμος είπε...

--------------------------------------------------------------------------------

Έλεως ρε
από παιδιά 0:12πμ, Κυριακή 16 Μαρτίου 2008

παιδιά κρύφτε το.. Όχι οτι μυρτώ δεν είναι ο βήχος αλλά έλεως να πούμε.. σοβαρευτείτε
Απευθύνσου στο πολιτικό καφενείο κοπελιά για το πρόβλημα σου

Ανώνυμος είπε...

Ειδήσεις ›Αθλητικά ›Εξαντλήθηκαν τα διαρκείας για τον ΟΦΗΗ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2009 07:00 ΕκτύπωσηΑποστολήΦυλάξτε τοΕπιλογές γραμματοσειράςΑκούστε τοΟ ΟΦΗ μπορεί να υποβιβάστηκε στη Β' Εθνική, αλλά η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό και διοικητικό καθεστώς της ομάδας έχει ενθουσιάσει τον κόσμο του, που αγοράζει εισιτήρια διαρκείας.

Οπως ανακοινώθηκε χθες από την κρητική ΠΑΕ, «...έχουν ήδη εξαντληθεί τα εισιτήρια διαρκείας στη θύρα 3 και απομένουν λίγα στη θύρα

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ



Αγαπητοί μας φίλοι,



Θεωρούμε ότι βασικό στοιχείο για τη συνεργασία με ένα εκπαιδευτικό οργανισμό είναι να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι τη φιλοσοφία και τους στόχους του, αλλά και τα μέσα υλοποίησης αυτών. Φιλοσοφία και αποστολή μας είναι η προσφορά στην Ελλάδα Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων σπουδών α) με υψηλή διαχρονική αξία και β) με άνετες συνθήκες.

Η μεγάλη αξία των προγραμμάτων μας οφείλεται στη φροντίδα μας α) να προσφέρουμε σύγχρονες ειδικότητες με μεγάλη ζήτηση, β) να επιλέγουμε συνεργασία μόνο με Πανεπιστήμια και Τμήματα Σπουδών γνωστά, καθιερωμένα και υψηλού επιπέδου και φήμης και γ) να απονέμουμε τίτλους αυθεντικά πανεπιστημιακούς (όχι Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών ή Επιμελητηριακών ή “Κοινωφελών” οργανισμών) και διεθνούς κύρους (όχι τοπικής εμβέλειας) που δίνουν διεθνή και διαρκή αναγνώριση, ακτινοβολία και επαγγελματική καταχώριση στους αποφοίτους.

Τα προγράμματα υψηλών προδιαγραφών της iCon συνεπάγονται υψηλές απαιτήσεις από τους σπουδαστές. Γι' αυτό ακριβώς το λόγω η iCon, με βαθιά γνώση της εκπαίδευσης, αφαιρεί τον περιττό φόρτο και το άγχος των πολυάσχολων σπουδαστών της και δημιουργεί άνετες συνθήκες σπουδών, ανάπτυξης και επιτυχίας μέσω του “Συστήματος Ολοκληρωμένης Εξυπηρέτησης” που έχει αναπτύξει και εφαρμόζει.
Με το “Σύστημα Ολοκληρωμένης Εξυπηρέτησης” φροντίζουμε να κάνουμε αισθητή τη συνεχή υποστήριξή μας στους φοιτητές μας, εξαλείφοντας όλα τα πολύμορφα εμπόδια από τις πανεπιστημιακές τυπικές και τεχνικές διαδικασίες και διευκολύνοντας πολύπλευρα τη μαθησιακή εξέλιξη και την ανάπτυξη των φοιτητών. Αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων της iCon είναι ότι επιτυγχάνει υψηλές επιδόσεις, ταχεία αποφοίτηση και μεγάλη απασχολησιμότητα.

Ανώνυμος είπε...

Σίγουρα είναι πολύ νωρίς για πανηγύρια και χαρές, ειδικά όταν αναγκάζεσαι να παίξεις με 2 δεξιά χαφ, παρά την καλή εμφάνιση κατά διαστήματα.
Φαίνεται πως φέτος ο Ολυμπιακός έχει δυναμώσει στο κέντρο με την παρουσία του Μαρέσκα του Ντουντού και την επιστροφή Λεντέσμα, αλλά και έχει έναν πιτσιρικά (τον Κυριάκο Παπαδόπουλο) που παρά τα λίγα λεπτά συμμετοχής του έδειξε για άλλη μια φορά πως είναι μεγάλο ταλέντο.

Υπέροχο το 2ο γκολ που ήταν ένα "υπόδειγμα" ομαδικότητας, ο ορισμός της "γρήγορης αντεπίθεσης"

Πάντως ο κόσμος που βρέθηκε σήμερα στο γήπεδο, αλλά και όσοι παρακολούθησαν τον αγώνα από την τηλεόραση περιμένουν μια τουλάχιστον ακόμη μεταγραφή (αριστερό χαφ) και σίγουρα δεν περιμένει να παίξει αυτό το ρόλο ο Ζαϊρί